Currently set to Index
Currently set to Follow

Polska gastronomia to prawie 80 tys. przedsiębiorców zatrudniających ponad milion pracowników. Milion miejsc pracy to milion polskich rodzin. Branże można ochronić przed upadłością tylko przez natychmiastowe programy pomocowe. A jak to wygląda w praktyce?

W ramach Tarczy Antykryzysowej gastronomia może skorzystać ze zwolnienia ze składki ZUS za listopad, postojowego czy bezzwrotnej dotacji w wysokości 5 tys. zł. Jednak – zdaniem przedstawicieli branży – nie jest to wystarczające wsparcie. Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej zaapelował do Rady Ministrów domagając się wdrożenia 6-miesięcznego planu działania. Reaktywne i zupełnie nieprzewidywalne działania rządu powodują, że biznes gastronomiczny stał się całkowicie niezarządzalny.

Jacek Czauderna – przedsiębiorca, Prezes Zarządu Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, od ponad 25 lat jest związany z polską branżą gastronomiczną.

Podoba Ci się podcast?   

Dziennikarka radiowa i prasowa. Specjalizuje się w tematyce biznesu, analiz ekonomicznych oraz procesów gospodarczych.

INFOR PL S.A. © 2019